Despre traficul de persoane

        În rândul adolescenţilor şi tinerilor, traficul de persoane  reprezintă în ultimii ani  o problemă care, conform studiilor recente realizate, se conturează a fi într-o dinamică de creştere accentuată. În conformitate GRAFICUL  PRIVIND SITUAŢIA VICTIMELOR TRAFICULUI DE PERSOANE IDENTIFICATE ÎN ANUL 2012, peste 1000 de persoane au căzut victime ale traficului de persoane dintre care 370 au fost minori. Anul trecut, judeţul Prahova,  a debutat cu un caz deosebit de grav în care o minoră a fost obligată să se prostitueze, devenind, fără vină, o victimă inocentă a unor brute cu chip de om. 

        Şi exemplele făcute publice pot continua. Din nefericire, acestea reprezintă un procent foarte mic în comparaţie cu cifrele estimate, din motive diverse evitându-se publicarea lor.

        Traficul de persoane prin formele sale de manifestare (exploatarea sexuală, munca forţată, obligarea la cerşetorie sau la comiterea de infracţiuni) continuă să fie unul dintre fenomenele sociale cu o acoperire globală care aduce importante prejudicii morale, psihice şi fizice victimelor sale şi nu numai. Acest fenomen devine şi mai îngrijorător când în capcana reţelelor de traficanţi cad victime copiii. Nu puţine sunt cazurile în care copiii ajung în mâinile unor oameni pentru care nimic nu este mai important decât perspectiva câştigurilor financiare rezultate din exploatarea acestora.

        Copiii reprezintă aproximativ 15% din numărul victimelor traficului de persoane identificate în fiecare an în România. În anul 2007 au fost 292 copii identificaţi iar în 2008, 186 copii, marea majoritate (87%) de sex feminin. Trei sferturi dintre copii au fost exploataţi sexual, categoria de vârstă cea mai vulnerabilă fiind 14-17 ani (94%).

        Luând în considerare rezultatele principalelor studii realizate în ultimii ani, am ajuns la concluzia că există o limită a cunoştinţelor privind, în general, noile tendinţe ale fenomenului traficului de copii în România şi, în mod special, al traficului intern (în interiorul graniţelor ţării), cu precădere după anul 2007, când România a devenit stat membru UE.

        Cele prezentate mai sus au generat o serie de întrebări care au stat la baza elaborării proiectului nostru.

        Cine este persoana aflată în risc? Care sunt categoriile sociale cele mai vulnerabile? Există factori care pot creşte riscul de a  deveni victima?

 

        Se remarcă nevoia unei abordări unitare şi coordonate a campaniilor de prevenire în comunitate, în vederea eficientizării pe plan local a activităţilor realizate de voluntari. Realizarea unui punct comun, a unei viziuni comune la nivel local este una din ţintele strategice ale acestui proiect.

        În pregatirea acestuia  am iniţiat o serie de discuţii preliminare cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploieşti pentru  a contura viitorul grup ţintă şi pentru a clarifica termenii viitorului parteneriat. Astfel, din discuţiile cu specialiştii centrului, a reieşit că profilul benefic iarului este reprezentat de tinerii de 14 – 18  si până la 25 ani, liceean sau student.

        Asociaţia pentru Initiaţivă şi Dezvoltare Continuă este singurul partener al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiesti, cu care, atât in anul 2012, cât şi în anul 2013 a desfăşurat diverse activităţi în sfera prevenirii traficului de persoane.

         Cei mai mulţi elevi  sau studenţi provin din familii cu posibilităţi materiale reduse şi grad de educaţie scăzut. Dacă adăugăm problemele financiare şi nivelul scăzut de informare, adolescenţii şi tinerii pot deveni rapid victime ale traficului de persoane. Perspectivele reuşitei în viaţă ale acestor tineri  sunt minime iar riscurile majore nu sunt conştientizate.

        Având în vedere cele expuse mai sus, obiectivul general a proiectului nostru este prevenirea traficului de persoane  în rândul tinerilor din judeţul Prahova, Buzău şi Dâmboviţa.


        Obiectivele specifice sunt:

     1. Reducerea vulnerabilităţii în randul tinerilor din judeţul Prahova

     2. Crearea unui centru de voluntari care să acţioneze ca peer-educatori în campania de prevenire a traficului de persoane.

    3. Crearea unui centru de suport pentru victimele traficului de persoane

  
  
  

Categorii

  

  

Branduri

  

  

Tag-uri

  

  
  

  

Aboneaza-te la newsletter

 
Vrei sa afli prin email despre reduceri si promotii? Aboneaza-te acum la newsletter si fii la curent cu tot ce e nou!